Bisikletinize nasıl bakım yapmalısınız ?

Bisikletinize nasıl bakım yapmalısınız ?

Bisikletinizi nasıl yıkamalısınız

İki kova ılık suyla başlayın - biri bisikletiniz için, diğeri vitesiniz için - ve sert kıllı bir fırça, yumuşak kıllı bir fırça, koni fırçası, bisiklete özel yağ çözücü, bisiklet yıkama, temiz kuru bir havlu ve zincir yağlama. Bisikletinizi bir standa koyabilir veya duvara yaslayabilirsiniz.

Vitesi, şasiyi ve tekerlekleri önceden yıkayarak temizleme solüsyonuyla ıslatın. Ardından, vitese yağ çözücü püskürtün ve doğrudan herhangi bir yatağa püskürtmekten kaçının. Ardından, şasiye, tekerleklere ve lastiklere bisiklet yıkama püskürtün diğer yerlere gelmemesine özen gösterin

Bisiklet ıslanırken, iki kovayı birkaç gram bisiklete özgü yağ çözücü ve fırçalarınızı daldırmaya yetecek kadar ılık suyla doldurun.

Vitesele başlayın. Tüm vitesleri temizlemek için sert kıllı fırçayı kullanın. Bunun yerine yağ çözücü ile doldurulmuş bir zincir temizleme cihazı da kullanabilirsiniz.

Ardından, temiz yağ çözücü solüsyon içeren yumuşak kıllı bir fırça kullanarak kadroyu ve maşayı bisikletin üstünden aşağıya doğru yıkayın. Lastikleri sert kıllı bir fırçayla, tekerlekleri yumuşak kıllı bir fırçayla temizleyin ve göbeklerinizi temizlemek için koni fırçayı kullanın. Tekerleklerinizi temizlerken, kirlenme olasılığını önlemek için fren sistemine temas etmekten kaçının.

Bisikletin tamamı temizlendikten sonra hafif bir duş spreyi ile durulayın. Son olarak, kuruyana kadar temiz, yumuşak bir havluyla çerçeveyi silin ve zincire yağ ekleyin.

Zincirleriniz ve vitesinizi nasıl temizlemelisiniz

Kirlenmesine aldırmayacağınız giysiler giyin! Ve bisiklete özel bir yağ çözücü kullandığınızdan emin olun.

Bir zinciri yağdan arındırmanın hızlı ve kolay bir yolu, özel bir zincir temizleme aracı kullanmaktır. Hazneyi yağ çözücü ile doldurun, Aracı zincirin ve arka pedalın yönüne doğru sarın. İçerideki fırçalar, kirin takılmayı sevdiği zincirin tüm köşelerine ve çatlaklarına girecek.

Elbette, zincirinizi özel bir alet kullanmadan da temizleyebilirsiniz. Bunun yerine fırça kullanabilirsiniz - diş fırçası veya tırnak fırçası bile işe yarayacaktır! Fırçaya biraz yağ giderici ekleyin ve pedal çevirirken zincire tutun, zincirin hem altına hem de üstüne sürdüğünüzden emin olun.

Zinciriniz şimdi temiz görünebilir, ancak yine de sabunlu suyla ovalayıp durulamak isteyeceksiniz. Bu, tüm yağ çözücünün temizlenmesini sağlayacak ve böylece taze yağ tamamen zincire yapışacaktır.

Zincirinizi yağlamak söz konusu olduğunda, koşullarınıza uygun bir yağ seçmek isteyeceksiniz. Biniş yaptığınız arazi ıslak ve çamurluysa, ıslak bir yağ kullanın. Islak yağlar diğerlerine göre daha su geçirmezdir ve daha uzun süre dayanır, ancak daha kuru koşullarda tozu ve kiri çekerler. Daha kuru koşullarda sürüyorsanız, bunun yerine kuru bir yağ kullanın. Kuru bir yağı daha sık değiştirmeniz gerekecek, bu zincirinize kirlerin yapışmasını önleyecektir.

Zincirin dışını kayganlaştırmak sadece sürüşünüz sırasında kir tutacaktır. Çok daha erken bir zamanda yağdan arındırmanız ve tekrar yağlamanız gerekecek. Her silindirin tam üstüne küçük bir damla yağ damlatın, ardından fazlalıkları silin.

Lastiklerinizi nasıl şişirmelisiniz

İlk olarak, lastik basıncınızın ne olması gerektiğini belirleyin. Bu aralığı bulmak için lastiğinizin yanaklarını kontrol etmeniz yeterlidir. Bisikletinizde bir Schrader sibopu veya bir Presta sibopu olacaktır. Pompanızın sahip olduğunuz vana türüyle uyumlu olduğundan emin olun. Pompanız her ikisiyle de uyumlu değilse, yerel bisiklet mağazanızdan bir adaptör satın alabilirsiniz. Sibopunuzun toz kapakları varsa çıkarın.

Bir Schrader sibopu kullanıyorsanız, toz kapağı kapatıldıktan sonra pompalamaya hazırsınız. Bir Presta sibop kullanıyorsanız, açmak için önce ucunu gevşetin. Sibop göbeğini içe doğru bastırırken bir hava patlaması aldığınızda yeterince gevşek olduğunu anlayacaksınız. Başınızı vana üzerinde olabildiğince aşağı iterek pompanın kafasını vanaya sıkıca sabitleyin. Kolu kaldırarak kafayı kilitleyin. Kafayı sallayın; vananın içeride hareket ettiğini hissetmemelisiniz.

Şimdi pompalamaya başlayın. Pompalarken tıslama sesi duyarsanız, kafa sibopa sıkıca takılmamıştır. Kafayı tekrar takın ve tekrar deneyin. Pompalarken basınç göstergesine dikkat edin. Lastiğin yan tarafında belirtilen aralığa girdiğinizde durabilirsiniz. Kolu aşağı doğru bastırarak kafayı serbest bırakın ve hızlıca başlığı siboptan çekin. Presta sibop kullanıyorsanız, kapatmayı unutmayın. Ardından toz kapağını yerine takın.


"M” metodunu uygulayın

Yolda veya patikada yaşanabilecek aksaklıkları önlemek için, bisikletinizi yıkadıktan sonra ve her sürüşten önce kontrol etmeniz önemlidir. Bu denetimin adımlarını hatırlamayı kolaylaştırmak için M yöntemini kullanıyoruz.

"M"nin ilk noktası arka janttır. Bir pompa takın ve lastiğinizin, lastiğinizin yanağında belirtilen önerilen basınca şişirildiğinden emin olun. Basınç çok düşükse, lastiği önerilen aralığa şişirin. Tubeless lastik kurulumu yapıyorsanız, her 6 ayda bir yeni iç lastiksiz dolgu macunu eklemenizi öneririz. Fren balatalarında aşınma olup olmadığını kontrol edin. Jantınızı frenlerde sürtünme olmadan serbestçe döndüğünden emin olmak için döndürün. Sürtünürlerse ve jantların doğru şekilde yerlerine oturup oturmadığını kontrol ettiyseniz, frenlerinizi ayarlamanız gerekebilir.

Sele borusunu seleye doğru hareket ettirerek selenizi bir yandan diğer yana çevirin. Sele borusu kelepçesinin sıkı olduğundan ve sele ile sele borusunu sağlam bir şekilde yerinde tuttuğundan emin olun. Bisikletiniz yerdeyken, bisikletin arka kısmını ayak bileği yüksekliğinden indirin.

Aynakol takımına gelince, her iki pedalı da döndürün ve herhangi bir gıcırtı veya başka ses olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, her iki pedalı da tutun ve yanlara doğru sıkın. Pedal veya krank sisteminde herhangi bir oynama olup olmadığını kontrol edin. Krankı geriye doğru döndürün, zincir veya vites değiştirme sistemindeki çatırtı veya gıcırtıları dinleyin. Genel zincir gürültüsü, zincirinizin yağlanması gerektiği anlamına gelebilir.